Välkommen vecka 24

Publicerad: 2012-12-11

Välkommen vecka 24 ♥ Bilder från 22+5 (v.23)
 
Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen
: Fostret väger cirka 650 gram och är ungefär 30 centimeter långt och skall de resterande veckorna femdubbla sin vikt.. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag mår fortfarande otroligt bra, men får ont i svank och ljumskar när jag står mycket eller går mycket. Lite foglossningskänningar och jag börjar halta smått när jag gått längre bitar (som exempelvis mot slutet av vår Örebro-trip där vi gick runt hela dagen, eller ett besök på IKEA tidigare i veckan). Annars mår jag som sagt toppen och jag njuter av varje dag, även om längtan blir större och större. Var på ultraljud i Örebro och fick bekräftat ännu en gång att allting ser bra ut och att det är en liten tjej där inne. Hon var sjövild! Läkaren fick inte ens chansen att ge en helt rättvis mätning, men han såg inga konstigheter alls och det känns tryggt att ha fått den bekräftelsen igen, av någon oberoende av de andra undersökningarna o.s.v. Lillan är som sagt otroligt aktiv och jag känner henne mest hela tiden, speciellt kvällstid fortfarande. Sista natten på vecka 23 låg jag och kollade på magen hur länge som helst, medan J och hundarna låg och sov bredvid mig. Hon vände sig, sparkade, slog och hela magen rörde sig på sätt jag inte sett eller känt tidigare, jag blev så rörd och fnissig. Där inne ligger verkligen vår dotter ♥


Läs hela blogginlägget

Blogginlägg av: L i l y | nyförlovad