Svårt att ta betalt

Publicerad: 2016-06-15

En av de svårare grejerna med att vara egenföretagare det är att prissätta sitt arbete. I synnerhet när man jobbar med ett kreativit yrke som jag och Matilda gör.
 
Vad är en idé värd? 
 
Vi ska även prissätta vår tid. Hur mycket tid tar jobbet i anspråk och vad är den tiden värd? Jag och Matilda har inga standardmallar för det är svårt att ha det när man, återigen, jobbar kreativt. Jag kan inte sitta hemma och komma på världens roligaste idé åt en kund å så ba - nä nä nä sakta i backarna! Aldrig i livet att jag säger den här idén för det har jag inte betalt för. Det blir ju jättekonstigt. 
 
En tredje aspekt är att prissätta vår kunskap. Vi kan sociala medier. Vad är den kunskapen värd? 
 
En fjärde aspekt att ta i beaktning (många aspekter här) är hur långsiktigt jobbet är. Är det här ett jobb som spänner över tid? Då kanske vi ska ta en billigare prislapp för det är en inkomst vi kommer ha länge. Är det ett tillfälligt jobb, då ska vi vara dyrare. 
 
Sen måste vi tänka på skatt och avgifter och utgifter. Något kan låta dyrt men har du dragit av skatt och avgifter och moms och andra utgifter så är det inte svinmycket pengar kvar. 
 
Ni hör ju. 
 
Nu har vi egenföretagat i två år så vi har fått erfarenhet att förhålla oss till men jag tycker ändå att det är svårt att sätta en prislapp. 
 
- SÄÄÄÄÄG DUUUUU vad vi ska ta betalt! har jag velat svara en del partners. 
 
Men det hade ju varit oproffsigt.
 
Och möjligen korkat. 
 
Oavsett vad jag gör i framtiden så har företagandet lärt mig SÅ mycket. Det är som att gå i skolan igen. Minst sagt. 
 
 
 
 


Läs hela blogginlägget

Blogginlägg av: SPIDERCHICK